ATAMIZIN SOFRASI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK, cumhuriyetin onuncu yılının kutlandığı 29 Ekim 1933’te seslendiği 10.yıl nutkunda, 29 Ekim’i en büyük bayrak olarak tanımlamıştır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

98. yaşını kutlayacağımız cumhuriyet en önemli yönetim biçimidir. Cumhuriyet insanlara eşit haklar ve özgürlük kazandırmaktadır.

Araştırmacı yazar İsmet Bozdağ’ın söylemine göre; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sofrası demek, hayatının büyük bir parçası demektir. İsmet Bozdağ Atatürk’ün sofrası kitabında derki; hayatında dinlenme için ayrılmış bir zaman yoktur uyumuyorsa, okumuyorsa, yazmıyorsa, mutlaka sofrasının başındadır çevresindeki arkadaşları ile bir şeyler konuşmakta, bir şeyler tartışmakta haber alıp vermekte, uygulayacağı düşüncelerine sosyal haber hazırlamaktadır.

Sofrasına anlam yükleyen ulu önderimizin sevdiği yemeklere gelir isek; çocukluğundan kalma en sevdiği lezzet, annesi Zübeyde hanımın elinden çıkmış olan Selanik usulü ıspanaklı börekti. Böreği mutlaka ayran ile yerdi. Mustafa Kemal Paşa’nın en sevdiği yemek ise askeri okullardaki öğrencilik hayatından kalma bir alışkanlıkla kuru fasulyedir. Yanında pilav yerdi. Köşkün mutfağında her zaman bir tencere kuru fasulye bulunurdu. Aşçısı Halit Atay’a ve kaynaklara göre Atatürk’ün sevdiği yemekler başlıca şunlar;

Karnıyarık ve bamya karnıyarığı pilavla beraber karıştırıp yemeyi severdi.
Kahvaltıda ve gece geç saatlerde acıktığı zaman beyaz peynirli omlet yerdi.
Tatlı olarak en sevdiği irmik helvası
Kuşkonmaz haşlaması (Avrupa’da karşılaşıp tattıktan sonra tohumunu alarak Yalova Devlet çiftliğinde yetiştirilmiştir.)
Etli bamya yemeği
En sevdiği meze bakla fava
Kaynaklar;

·         Araştırmacı yazar İsmet BOZDAĞ

·         PROF.DR Mahmut TEZCAN

·         Atatürk’ün aşçısı Halit ATAY

          Karnıyarık tarifimizi sizinle paylaşmak isteriz.

Malzemeler;

·         1kg küçük patlıcan

·         350gr kıyma

·         1ad. Kuru soğan

·         ½    demet maydanoz

·         2 adet yeşilbiber

·         500gr domates

·         1 yemek kaşığı domates salçası

·         1 yemek kaşığı biber salçası (arzuya göre)

·         Zeytinyağı

·         Tuz

·         Karabiber

Yapılışı; patlıcanlar, çizgili soyularak yıkanır ve tuzlu suda 5 dakika bekletilir. Suyu süzüldükten sonra kurulanan patlıcanlar, yağda kızartılır. Bu arada başka bir yerde kıyma 5 dakika kavrulur ve üzerine soğan ilave edilir. Ocaktan almadan karabiber ve tuz eklenerek ateşten alınır. Kızarmış patlıcanlar bir tepsiye dizilir, ortası açılarak kıymalı harçla doldurulur ve üzeri halka halka doğranan domatesle kapatılır. Geriye kalan domateslere rendelenerek, 1 bardak su, salça ve tuzla karıştırılır ve ocakta biraz ısıtıldıktan sonra patlıcanların üzerinde gezdirilir. Hazırlanan karnıyarık, 30 dakika kadar ister ocakta ister fırında pişirilir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Tahir Tekin Öztan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.



Gaziantep Markaları

Gaziantep Time, Gaziantep ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (531) 795 75 40
Reklam bilgi