Ya fıstık olmasaydı?

Evliya Çelebi, iki kez ziyaret ettiği Gaziantep için, “Ayıntab’ı anlatmaya ne dil, ne de kelam yeter” derken, kentin tarihi ve kültürel zenginliğine dikkat çekmiştir.

Gaziantep’i anlatmak gerçekten kolay değil. Çünkü Gaziantep çok yönlü bir şehir. Diğer kentlerin adını telaffuz ettiğinizde aklınıza bir veya birkaç zenginlik ya da değer gelir. Ancak Gaziantep denildiğinde akla gelenleri saymakla bitmez…

Gaziantep denilince akla gelenlerden birisi de şüphesiz ki kentimizin adıyla özdeşleşen Antepfıstığıdır.

Fıstık, öyle sıradan bir ürün değildir. Antepfıstığı yetiştirilen diğer illerle birlikte yüz binlerce insan için geçim kaynağıdır.

Fıstık, dünyaca ünlü tatlımız olan baklavanın ana hammaddesidir. Diğer tatlılara da daha fazla lezzetli olması için fıstık ilave edilir.

Antepfıstığı künefede, çikolatada, dondurmada, helva ve lokumda da tercih edilen bir gıda maddesidir.

Fıstığın lezzet kattığı en güzel yiyeceklerden birisi de katmerdir. Fıstık ve kaymağın mükemmel uyumuyla yapılan katmer de ünü ülke sınırlarını aşmış bir lezzetimizdir.

Gaziantepli’nin kebabı, kahvesi ve hatta kolonyası bile fıstıklıdır.

Salam gibi et ürünlerine de fıstık ilave edilir.

Fıstık aynı zamanda çok lezzetli bir kuruyemiştir.

Hiç kimsenin yok diyemeyeceği bu lezzetleri fıstığa borçluyuz.

Fıstık ilaç yapımında da kullanılır.

Vitamin, protein ve yağ deposu olan fıstığın sağlık açısından faydaları da saymakla bitmiyor.

Antepfıstığı, Gaziantepliler’in hayatına o kadar girmiştir ki, şehirde güzel olan her şey fıstığa benzetilir. “Fıstık Gibi” deyimi, bir işin çok güzel olduğunu ya da her şeyin yolunda gittiğini anlatır.

Antepfıstğının gastronomideki ve hayatımızdaki yerini görünce, “Ya fıstık olmasaydı?” demeden edemiyoruz. Fıstık olmasaydı, tüm bu lezzetlerden, değerlerden mahrum kalırdık. Belki baklavayı cevizli de severdik ama fıstıklının yerini tutmazdı. Dünya Antep Baklavasını tanıma ve tatma şansını bulamazdı. Katmer diye bir lezzetin farkında bile olmazdık. Yüz binlerce aile geçim sıkıntısı yaşardı. Güzel olan her şey için “Fıstık Gibi” demezdik. Bu listeyi uzatmak mümkün…

Bu kadar önemli olan ve hayatımızın her alanına giren bir ürünü sahiplenmek, üretimini artırmak ve dünyaya tanıtmak büyük önem taşıyor. Gaziantep Ticaret Borsası, şehrimizin en önemli markalarından biri olan Antepfıstığı üretimini artırmak, üreticiyi korumak ve kayıtlı sisteme geçmek için önemli bir projeye imza attı. Türkiye’nin ilk ve tek Antep Fıstığı Lisanlı Deposu Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından hayata geçirildi.

Yaklaşık 10.000 ton fiziki depolama kapasitesine sahip olan Antep Fıstığı Lisanslı Depo, üretici ve tüketiciyi fiyat dalgalanmalarına ve stokçulara karşı koruyacak. Depo ayrıca, güvenli ve sağlıklı depolama, tüm risklere karşı koruma ve elektronik ürün senedi (ELÜS) ile kolay alım-satım kredi imkânı sağlamakta.

Antep Fıstığı Lisanslı Depo ve Et Borsası gibi mega iki projeye Ahmet Tiryakioğlu’nun, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde start verildi. Günü kurtarma düşüncesinden uzak, ülke kalkınmasına lokomotif olacak böyle mega projelerin her sektörde hayata geçirilmesi dileğiyle mutlu haftalar dilerim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Babat - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.