Şimdi KEME zamanı

Yılın belli aylarında çıkan keme’yi bilmeyenler mutlaka vardır. Yüzyıllardır bilinen bir mantar türü olan yemenin zamanı geldi. Görüntüsü patatese benzer. Keme kebabı, tavası harika olur. Keme tavada et, domates ve soğanla kavruluyor. Keme kebabı bıçak kıyması ile harmanlanan kemenin kömür ateşinde pişirilmesiyle hazırlanıyor. Kebabın yanında taze soğan, maydanoz, sumak ve nar pekmezi ile yapılan soğan piyazıyla sunuluyor. Kebap soğan piyazıyla birlikte dürüm edilerek yeniyor.

Yüksek oranda protein içeren keme insan sağlığı için önemli faydalar sunmaktadır. Doymamış yağ asidi içerdiğinden et kadar sağlıklı bir besin kaynağıdır. Aşırı yağışlardan sonra ortaya çıkan keme en faydalı besin kaynaklarındandır. Soluk sarı kahverengi gibi renkleri vardır. Siyah olanına trüf mantarı derler. Dünya üzerinde 75 den fazla çeşidi vardır. Protein açısından çok zengin bir besin kaynağı olduğundan altın gibi değerlidir. Bahar geldiğinde aklıma ilk gelen keme olur. Nisan, mayıs aylarında kemeyi bilen müşterilerimiz çıkıp çıkmadığını sorarlar. Hazır olduğunda en çok sipariş verilen kebap çeşitlerinden birisidir. Keme kebabı. Peki yalnızca kebabı mı yapılır. Sotesi, yoğurtlu keme aşı en bilenen tarifleridir.

KEME KABABI

1 kg soyulmuş ceviz büyüklüğünde doğranmış keme

1 kg kebaplık zırh kıyması

Pulbiber, karabiber

Özel delecekle ya da mangal şişi aynı yönde çevrilerek kemeler tek tek şişe takılacak biçimde delinir. Aksi halde çatlar ve şişe saplanmaz.

Kıyma tuzla iyice karıştırılır ve sıkılır. Şişe bir keme ve aynı büyüklükte sıkılmış kıyma dizilir. Mangalın harı tamamen geçince kebaplar aynı yönde çevrilerek pişirilir. Pişen keme kebapları dürüm ekmeğine çekilir. Üzerine karabiber ve pulbiber serpilir, taze soğanla yapılan piyaz ve ayranlar servis edilir.

YOĞURTLU KEME AŞI

(4 kişilik)

MALZEMELER

500 gr. parça et

1 kg keme

1 s.b nohut( geceden ıslatılmış)

2 sb süzme yoğurt

1 y.k sade yağ veya tere yağ

Haspir

Karabiber

Tuz

HAZIRLANIŞI

Kemelerin kabukları ince zar şeklinde soyulur. Elma dilimi şeklinde doğranarak suya konulur. Bu arada et bir tencereye pişirilmeye başlanır üzerindeki köpüğü yani kefi alınır. Islanmış nohut, tuz ilave edilerek pişirilmeye bırakılır. Et pişince kemelerin suyu süzülür. Etin üzerine ilave edilir ve 20 dk. pişirilir. Diğer tarafta süzülmüş yoğurt bir adet yumurtayla hafif ateşte ısıtılırken yemeğin suyundan ilave edilerek alıştırılır. Isıtılan yoğurt yavaş yavaş yemeğe dökülerek karıştırılır. Bir taşım kaynadıktan sonra kızdırılmış yağla birlikte karabiber ilave edilir.

KEME TAVASI

(4 Kişilik)

MALZEMELER

500 gr kuşbaşı et

1 kg keme

1 kuru sogan

1 y.k domates salçası

1 ç.k yenibahar

1 y.k sadeyağ

Tuz,karabiber

YAPILIŞI

Keme temizlenir,ince ince soyulur,kuşbaşı şeklinde dogranarak suya konulur.Kumların iyice temizlenmesi için 1 saat suda bekletilir,Doğranmış soğanlar yağda soldurulur,üzerine et ilave eldilir ve pembeleşinceye kadar kavrulur.Salça, tuz,2 buçuk bardak su ilave edilip pişmeye bırakılır.Et biraz pişince kemeler konur. 1 saat kadar pişince karabiber ve bahar ilave edilir, karıştırılarak servis yapılır.

NOT: Sade pirinç pilavla yenir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Tahir Tekin Öztan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.