Sağlıklı beslenme

Son yıllarda kafamızı en fazla meşgul eden konulardan bir tanesi sağlıklı beslenmedir. Etrafımda kiminle sohbet etsem konu bir şekilde sağlıklı beslenmeye ve yemek yeme alışkanlıklarımıza geliyor. Sağlıklı beslenme ile ilgili konunun uzman doktorları zaten her geçen gün yeni birşeyler söylüyorlar ama benim bu konu ile ilgili söyleyeceğim en önemli şey dünyanın en sağlıklı mutfağının Türk Mutfağı olduğu ve bu mutfak dışındaki bütün arayışların gereksiz olduğudur. Şimdi bu tezimi örneklerle kanıtlamak istiyorum.
En temel yiyecek olan buğdayı ele alırsak dünyanın en eski buğdayın ilk işlendiği topraklar Anadolu topraklarıdır. İlk hasat ilk ürün bu topraklar üzerinde yapılmıştır. Dünyanın orijinal bozulmamış ilk buğdayını bu topraklarda bulabilirsiniz. Sağlıklı beslenmede önemli konulardan bir tanesi de et ve süt ürünleridir. Türklerde tarih boyunca et olarak en çok koyun eti daha sonra keçi ve sığır eti gelmiştir. Kısrak ve eti yenen diğer hayvanlar aynı zamanda sütü için de kullanılmıştır. Et ürünlerini saklamak için kavurma yöntemi veya tuzlayıp baharatlayarak kurutma yöntemlerinden (sucuk ve pastırma) yararlanılmıştır. Süt, yoğurt, kımız, kefir ve peynir en çok tüketilen süt ürünleri olmuştur. Yoğurttan ayrılan tereyağı ve kalan ayranın tuzlanarak kaynatılmasından elde edilen lor, çökelek, keş gibi ürünler de tüketilen besinler arasındadır. Bu saydığım ürünlerin tamamı dünya mutfaklarında sağlıklı beslenmenin temel gıdaları arasında yer almaktadır. Dünya mutfaklarının son zamanlarda farkına vardığı fermante ürünler tarih boyunca mutfağımızda yer almış sıklıkla kullanılmıştır. Dünyada bulunabilecek en sağlıklı ve çeşitli sebze ve meyveler yine bu coğrafyadadır. Akdeniz in meyve ve sebze kalitesi zenginliği tüm dünyada çok meşhurdur. Zeytinyağının en sağlıklı yağ olarak gösterildiği mutfak kültürlerinde, tarihin en eski, nuh tufanında bile adı geçen zeytin ağacı yine bu topraklar üzerinde yer almakta dünyanın en kaliteli zeytinyağı yine bu topraklarda üretilmektedir.


Türk mutfağında bulunan yemekleri; çorbalar, et yemekleri, etli sebze yemekleri, diğer sebze yemekleri, kurubaklagil yemekleri, zeytinyağlı yemekler, pilavlar, börekler, salatalar, sütlü tatlılar, hamurlu tatlılar, meyve tatlıları gibi çok çeşitli şekillerde sınıflandırmak mümkündür. Yukarıda saydığım çeşitlilik başka hangi mutfak kültüründe mevcuttur bana söylermisiniz? Sadece tencere yemekleri, zeytinyağlılar, sütlü tatlılar bile dünya mutfaklarında eşine rastlanmayan ender başyapıtlardandır. Yukarıda saydığım yemeklerin tamamında bir denge unsuru mevcuttur. Sağlıklı bir insanın yemesi gereken ürünlerin tamamı yukarıda saydıklarımdır. Daha iyilerini hiçbir mutfakta bulamazsınız. Size düşen bu ürünlerin tamamını belirli bir dengede ve aşırıya kaçmadan tüketmenizdir.


Orta Asya’nın et ve mayalanmış süt ürünleri, Mezopotamya’nın tahılları, Akdeniz çevresinin sebze ve meyveleri, Güney Asya’nın baharatı ile birleşerek zengin bir yemek kültürü oluşturmuştur. O kültür Türk yemek kültürüdür ve dünyanın en sağlıklı yemekleri bu kültürde mevcuttur. Yeter ki biz değerini bilelim bu zenginliği koruyalım ve bütün kuşaklara bu zenginliği aktaralım. Saygılarımla...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Tahir Tekin Öztan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.