Baharın gelişiyle renklenen pazar tezgahları

Sevgili okurlarım, mayıs ayı baharı yaşadığımız yaza hoş geldin dediğimiz bir aydır. Mayıs ayının gelmesiyle havalar ısınmaya başlar özellikle doğanın yeniden uyanışını görürüz. Nisan yağmurlarından sonra doğaya armağan edilen bu hazineler, mayıs ayında çeşitlilik bakımından zirveye ulaşır. Etrafımızı saran yüzlerce çeşit çiçekler hem görünüşleri hem kokularıyla bizleri mest eder.

Ayrıca bu mevsimde meyve ve sebzeler de çeşitlenir, pazar tezgâhları adeta renklenir. Sağlıklı beslenmek ve doğa yürüyüşleri yapmak için en güzel dönemdir. Bu mevsimde tüketilen yeşillik ve meyvenin çeşidi boldur ve lezzetlidir.

Sebze ve meyveler iklim şartlarına, yetişme koşullarına ve aylara göre değişkenlik gösterirler. Sofralarınıza renk ve tat katan bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketirseniz yüksek oranda vitamin alabilirsiniz. Öncelikle hangi meyve ve sebzeyi tüketmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir.ü

Peki bahar aylarında hangi meyve ve sebzeleri tüketmeliyiz?


Mayıs ayında tezgahlarda en çok gördüğümüz; Asma yaprağı, arpacık soğan, bakla, bezelye, taze fasulye, havuç, enginar, kuşkonmaz, semizotu, taze sarımsak, deniz börülcesi, dereotu, nane, roka ve maydanozdur. Tezgahlarda yerini alan hem gözümüzü doyuran hem keyifle tükettiğimiz bahar sebzelerinin önemine değinmeden geçmek istemem.

Asma Yaprağı: Zeytinyağlı ve etli yaprak sarması olarak tükettiğimiz asma yaprağı, C vitamini, kalsiyum ve lif içeriği yüksek bir besindir. Özellikle A vitamini bakımından oldukça zengindir.

Enginar: İçinde A, B1, B2, B3 ve C vitamini bulunan enginar, lifli bir yapıya sahiptir. Çoğunlukla zeytinyağlı olarak pişirilmektedir tercihe göre dolma ya da et yemeği olarak da yapılmaktadır.

Bakla: A, B2, B6 ve C vitaminleri açısından zengindir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili bir sebzedir. Daha çok zeytinyağı ve dereotu ile pişirilerek tüketilmektedir tercihe göre etli yemek olarak da yapılmaktadır.

Bezelye: Protein kaynağı yüksek olduğundan et için de alternatif bir besin olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda bezelye içinde bulunan yüksek miktardaki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.

Semizotu: A, C, E vitaminlerini ve omega 3’ü yüksek oranda taşıyan bir sebzedir. Eğer mayhoş tatları seviyorsanız semizotunu sofranızdan eksik etmemelisiniz. Salatası ve yoğurtlaması ile tam bir yaz yemeğidir.

Taze Sarımsak: Sarımsak bağışıklık sisteminizin dostudur. Hem antioksidan hem de antibakteriyel özelliğe sahiptir. Saçlarınızın, kalbinizin ve cildinizin koruyucusudur.

Taze Fasulye: A, B12, C, K vitaminlerini ve potasyumu içinde barındıran bir sebzedir. Hazımsızlığa iyi gelir, sindirim sisteminin gelişimini olumlu yönde etkiler. Taze fasulye sadece yemeklerde lezzetli olduğu kadar turşularda da kullanılmaktadır.

Bahar mevsiminin gelişiyle tezgahlarımızı süsleyen ve sağlığımıza iyi gelen zeytinyağlı enginar yemeğini sıklıkla tüketmenizi öneriyorum ve aşağıda tarifini veriyorum.

Zeytinyağlı enginar için gerekli malzemeler:

• Yarım su bardağı zeytinyağı
• 1adet orta boy kuru soğan
• 1adet patates
• 1adet büyük boy havuç
• 1su bardağı dondurulmuş bezelye
• 7-8 adet ayıklanmış enginar
• 2 adet taze sıkılmış limon suyu
• 1su bardağı su
• 1tatlı kaşığı toz şeker
• 1çay kaşığı tuz
Süslemek için:

• Az biraz dereotu

Hazırlanışı:

• Bir tava içerisine soğanları küp küp doğrayın, yarım su bardağı zeytinyağını ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun
• Üzerine küp doğranmış ve haşlanmış olan, 1'er adet patates ve havucu da ekleyip 2-3 dakika bu şekilde kavurun
• 1 su bardağı bezelyeyi de üzerine ekleyin ve 3-4 dakika sonra daha pişirdikten sonra ocaktan alın
• Enginarları pişirirken kullanacağınız sosu hazırlayın. Bir kap içine 2 adet limonu sıkın, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 2 yemek zeytinyağını ekleyip karıştırın
• Geniş bir tencereye 8 adet enginarı yerleştirin
• Daha önceden pişirdiğiniz garnitürleri üzerine ekleyin
• Daha önceden hazırladığınız limonlu sosu ekleyin
• Ardından kapağını kapatıp, enginarlar yumuşayana kadar pişirin
• Soğuk olarak tüketebilirsiniz

Şimdiden afiyet olsun…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Tahir Tekin Öztan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.



Anket Gaziantep FK Küme Düşer Mi?