NOHUT DÜRÜMÜ HİÇ DENEDİNİZ Mİ?

NOHUT DÜRÜMÜ HİÇ DENEDİNİZ Mİ?

Sevgili okurlarım, nohut baklagiller familyasının en lezzetlilerinden biridir. Ülkemizde hem yemek hem meze hem de leblebi olarak tüketilmektedir. Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir çeşitli yemeklerde ve mezelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Birçok geleneksel yemeğin temel bileşenlerinden biridir nohutlu pilav, nohutlu et yemeği gibi ana yemek olarak da tüketilmektedir. Humus, Türk mutfağında yaygın olarak tüketilen bir mezedir ve ana maddesi nohuttan oluşmaktadır. Nohut, tahin, limon suyu, sarımsak ve zeytinyağı gibi malzemelerle bir araya gelerek lezzetli bir humus elde edilmektedir.

Ülkemizde yoğun kullanımı olan nohut; yetiştirilme süresince kuru şartlara, su kıtlığına ve zorlu hava şartlarına oldukça dirençli bir besindir. Bu bakımdan dünyanın farklı yerlerinde nohut yetiştirilmekte ve gıda maddesi olarak depolanmaktadır. Türkiye’deki nohut üretiminin verimi diğer bölgelerimize göre İç Anadolu Bölgesi’nde daha fazladır. Ülkemizde en çok nohut yetiştiren şehirler; Konya, Kırşehir, Uşak ve Antalya olarak listelenmektedir. Nohut üretiminde ön plana çıkan ülkeler ise; Hindistan, Avustralya, Myanmar, Pakistan olarak sıralayabiliriz.

Tük mutfağında bu kadar yer sahibi olan nohuttun insan sağlığına olan faydalarını öğrenince sofranızda daha sık yer vereceksiniz.

Nohut, içinde bulunan mineraller sayesinde kadınların menopoz dönemini daha rahat atlatmasına yardımcı olur.

Meme kanserine karşı da koruyucu olan nohut, ihtiva ettiği fosfordan dolayı kadın sağlığını korumaktadır aynı zamanda kabızlık problemi yaşayan kişiler için etkilidir.

Yüksek oranda lif içermektedir bu sebepten diyabet hastalığı yaşayan kişilerin kan şekerini dengede tutmaktadır.

Hücre ve doku onarımını hızlandırdığından enfeksiyon ve yara gibi durumlar için ilaç kadar destektir.

Nohutta yer alan kalsiyum, fosfor, çinko ve magnezyum gibi mineraller kemik yapısını güçlendirir. Bu nedenle büyüme çağındaki çocukların nohut yemesi önerilmektedir.

Emziren annelere,  süt verimini artırmak için düzenli nohut tüketmeleri önerilmektedir. Gaz yapar mı diye sorarsanız? Bir gece önceden ıslayarak pişirirseniz gaz oluşumunu engelleyecektir.

Şimdi sizlere evlerinizde kolaylıkla yapabileceğiniz ve lezzetli bir şekilde tüketebileceğiniz nohut dürüm tarifi veriyorum.

Nohutlu dürüm için gerekli malzemeler:

1.5 Su bardağı nohut 5-6 Adet ilikli kemik 1 Demet maydanoz 4-5 Dal taze yeşil soğan veya kuru soğan 1 Adet taze kırmızıbiber 1 Adet limonun suyu 1 Yemek kaşığı kırmızı pul biber 3-4 Yemek kaşığı zeytinyağı (arzu edenler) 1 Tatlı kaşığı kimyon

Hazırlanışı:

Nohut bir gece önceden ıslanıp ertesi gün kemiklerle birlikte ocağa konur. Üzerini 1 parmak geçecek şekilde su ilave edilip kaynatılmaya bırakılır ve köpüğü çıktıkça alınır. Nohutlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilip suyu süzülür. Soğuyunca uygun bir tepsi içinde hafifçe ezilerek nohutların bütünlüğü hafif yok edilir. Maydanoz, biber ve soğanlar ince olarak kıyılır ve piyaz haline getirilip nohuda eklenir. Üzerine kırmızı pul biber, kimyon, limon suyu, zeytinyağı ve yeterli tuz ilave edilerek servis edilir. NOT: Arzu edenler et suyu yerine nohudu normal suda haşlayıp yapabilirler. Pide ekmek arasına ılık nohut hafif ezilerek konur. Üzerine hazırlanan piyaz, kırmızı pul biber, kimyon, tuz ve limon sıkılarak dürüm şeklinde yenebilir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Tahir Tekin Öztan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.