KIŞIN TATLI HALİ KIŞ REÇELLERİ

Değerli Okurlarım, reçel ve reçel çeşitleri Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Osmanlı döneminden bu yana hepimizin kahvaltıda severek tükettiği reçel, Ülkemizde ki meyve çeşitliliğinden dolayı her dönem kahvaltımızda yerini alır. Bu haftaki yazımda; kışın sonlarına yaklaşırken kahvaltılarımızı süsleyen ve lezzetlendiren kış reçellerinden bahsetmeden geçmek istemedim. Hele ki Ülkemiz tam bir narenciye cennetiyken turunçgillerden yapılan kış reçellerini de yazmamak olmaz.

Ülkemiz meyve üretimi bakımından o kadar çok çeşide sahip ki reçeli sevenler için her mevsim reçel mevsimidir diyebiliriz. Mersin’den Antalya’ya tüm Akdeniz bölgesi limon, mandalina, portakal, greyfurt bahçeleriyle turuncu renge büründüğü gibi o güzel aroma kokuları da etrafı sarar. Biraz yukarı çıkıp ege sahillerine geldiğimizde İzmir, Kuşadası, Bodrum ve Çeşme’de aynı koku ve rengi ile bizi karşılar.

Portakalından ayvasına limonundan çileğine, kayısısından şeftalisine, frambuazından elmasına, kivisinden incirine her dönemi ayrı güzeldir memleketimin. Yıl boyunca hemen hemen tüm meyveler ile reçel yapmak mümkündür, bu kadar bereketlidir ülkemizin toprağı…

Evde yaptığımız reçellerin hazır reçellere göre daha zararsız olduğunu hepimiz biliyoruz. Evde kendi ellerimiz ile yaptığımız reçellerde toz şeker ve meyve bulunur. Hatta şeker miktarını ağız tadımıza göre istediğimiz oranda ayarlayabiliriz. Kıvam açısından çoğu yaptığımız reçel ve reçel çeşitlerine limon suyu veya limon tuzu ilave edebiliriz. Hazır reçellerde ise bunlara ilave olarak glikoz şurubu, fruktoz şurubu, kıvam artırıcı katkı maddeleri eklenir. Bu sebeple hem şeker tüketimi hem de daha doğal olması açısından ev reçellerini tercih etmemiz en doğru olanıdır.

Yaz için birkaç kavanoz turunçgil reçellerimizden hazırlayıp yazın sıcağında soğuk kış meyve reçellerimizi enfes tatlarıyla tüketelim derim. Şimdi evlerinizde yapabileceğiniz güzel aroması ve lezzetleriyle kış aylarında hazırlayıp yaz aylarında tüketebileceğiniz ayva, portakal kabuğu ve mandalina reçel tariflerini aşağıda sizler için paylaşıyorum.

Keyifle tüketmeniz dileğiyle, afiyet olsun.

 Ayva Reçeli Tarifi için Gerekli Malzemeler:

3 adet orta boy ayva

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

2 adet karanfil

1/2 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:

Öncelikle ayvaları güzelce yıkayın. Kabuklarını soyup ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini dikkatlice çıkartıp ayrı bir kaseye alabilirsiniz. Ayvaları küçük küçük ya da tüketmek istediğiniz şekilde doğrayın ve çelik bir tencereye koyun. Üstlerine 2 su bardağı toz şekerini gezdirin ve 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Bekleme süresinin sonunda 2 su bardağı suyu ekleyin, karanfilleri ve ayva çekirdeklerini de içine atın ve ocağın altını açın.  Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve reçelinizi, ara ara karıştırarak, yoğunlaşıp reçel kıvamını alana dek yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Pişirme süresinin sonuna doğru içine limon suyunu ekleyin ve bir taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Reçeliniz ılıklaştıktan sonra cam kavanoza koyun, kapağını kapatın ya da konserve yapar gibi kavanozlara koyup sıcakken ters çevirin. Afiyet olsun.

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi için Gerekli Malzemeler:

1 kg portakal
1,250 kg toz şeker
Yarım limon suyu
Hazırlanışı

Portakal kabuklarını güzelce yıkayın. Portakalların baş kısmını kesip kabuklarını küçük küçük doğrayın. Bir tencerede portakal kabuklarını 10 dk kaynatıp süzün. Kabukların acısının çıkması için bu işlemi 2 kez tekrarlayın. Sonrasında portakal kabuklarının üzerine şekeri koyun kısık ateşte suyunu salana kadar bekleyin. Sulandıktan sonra ocağın ayarını yükseltip kaynatın. Reçelin koyulaştığını anladığınız an limon suyunu ilave edin 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatın ve ocaktan alın. Reçeliniz ılıklaştıktan sonra cam kavanoza koyun, kapağını kapatın ya da konserve yapar gibi kavanozlara koyup sıcakken ters çevirin. Afiyet olsun.

 Elma Reçeli Tarifi için Gerekli Malzemeler:

1 kg taze elma

3 su bardağı şeker

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon tuzu

Hazırlanışı

Elmaları güzelce yıkayın. Kabuklarını soyup ufak ufak doğrayın. Üzerine şekeri döküp bir kaç saat sulanması için bekleyin. Üzerine suyunu ilave edip orta ateşte pişirin. Reçeliniz kaynamaya başlayınca kısık ateşte ara ara pişirmeye devam edin. Reçel kıvam aldıysa ateşin altını kapatabilirsiniz. Reçeliniz ılıklaştıktan sonra cam kavanoza koyun, kapağını kapatın ya da konserve yapar gibi kavanozlara koyup sıcakken ters çevirin. Afiyet olsun.

                                                                                                                                                                               

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Tahir Tekin Öztan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.