KEYİFLE TÜKETEBİLECEĞİNİZ KIŞ İÇECEKLERİ

Sevgili Okurlarım, havaların bir ısınıp bir soğumasıyla iyiden iyiye kışın gelişini hissediyoruz. Şubat ayına merhaba diyeceğimiz, yılın bu döneminin en güzel yanı ise içimizi ısıtacak sıcacık kış içecekleri. Sahlep, boza, menengiç kahvesi ve kış çaylarını, sıcak evlerimizde eşsiz sohbetlerimizin en güzel tamamlayıcı lezzetleri arasında sıralayabiliriz. Bu lezzetli içecekler sadece keyifli anlarımıza eşlik etmiyor, aynı zamanda sağlığımızı korumamıza da yardımcı oluyor. Bu yazımda sizlere keyifle tükettiğimiz sıcak, vitamin yüklü kış içeceklerinden bahsedeceğim.
Kış mevsiminde özellikle üst solunum yollarımızı yumuşatmak, vücut sıcaklığımızı dengede tutmak, direnç ve kuvvetimizi artırmak için kış içeceklerini tüketmemizde yarar var. Gelin hep beraber keyifle yudumladığımız bu lezzetli kış içeceklerinin faydalarını beraber inceleyelim.
Salep: Tarihi çok eskilere dayanan salep, kış aylarının en popüler içeceklerinden biridir. Bu lezzetli kış içeceği, salep bitkisinden elde edilir. Orkide ailesinden olan bu bitki, çiçekli bir bitkidir ve tüketimde toprak altındaki kısmı kullanılır. Topraktan dikkatlice çıkarılan yumru bitki; yıkanır ve kaynatılır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde ipe dizilir ve kurutulur. Öğütülüp, toz haline getirilen salep bitkisi tüketime hazır hale gelir.
İçimi çok lezzetli ve keyiflidir. Sağlımız açısından da birçok yararı olan salep; üst solunum yollarını yumuşatma, vücut sıcaklığını dengede tutma, vücut direncini artırma ve sinirleri yatıştırma gibi özelliklere sahiptir. Ancak, içinde şeker ve nişasta yer aldığı için şeker tüketimine dikkat etmenizde fayda var. Özellikle doğal ve saf salep tozu kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu lezzetli kış içeceğini damak tadınıza göre üzerine tarçın ekleyerek, keyifle tüketebilirsiniz.
Boza: Ramazan aylarının vazgeçilmez içeceği boza; darı irmiği, arpa, yulaf, buğday, pirinç, şeker ve sudan yapılan fermente bir kış içeceğidir. Mayalama yöntemi ile üretilen bozanın probiyotik değeri yüksektir. Fermantasyon süreçleri bozanın yapılış şekline göre farklılık gösterir. Bu da bozanın kalitesinin ve tadının değişmesine sebep olur.
İçeriğinde birçok tahıl bulunan boza; kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olan fenolik asit açısından zengin bir içecektir. Tahıllar; demir, magnezyum, B vitaminleri ve liften oluşur. Yüksek lif ve özellikle B grubu (B1, B6, B12 vitaminleri) vitamin deposu olarak da bilinen bozanın karbonhidrat kaynağı olduğunu da unutmamak gerekir. 1 çay bardağı boza, yaklaşık 3 dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle tüketirken porsiyon miktarına dikkat etmenizde fayda var. Gelelim bozanın sağlık açısından faydalarına; içinde aktif maya olduğu için sindirimi kolaylaştırır, antioksidan değeri yüksektir, bağışıklığı güçlendirir. Özellikle emziren anneler için çok faydalıdır. Sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olduğu için süt yapımını arttırır.
Menengiç Kahvesi: Güneydoğu illerimizde çok tüketilen menengiç kahvesi menengiç ağacından üretilir ve fıstık ağacının aşılanması ile kahve haline getirilir.
Menengiç ülkemizde Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık ve kırsal bölgelerinde doğal olarak kendiliğinden yetişir. Odunsu ve baharatlı bir tada sahip olan menengiç kahvesini farklı lezzet seven okuyucularımın denemesini tavsiye ederim. Kafein içermemesi sebebiyle de tercih edilen bu lezzetli içeceğin sağlığımıza olan faydaları da oldukça fazladır. Menegiç; solunum yolları hastalıklarına iyi gelir, nefes açma ve göğsü rahatlatma özelliği vardır. İçerdiği maddelerden dolayı mide rahatlatıcı ve hazım kolaylaştırıcı etkisi de bulunur.
Kış Çayları: Kış çayları arasında ıhlamur, nane limon, kuşburnu, zencefil çayları en çok tüketilen bitki çayları içinde sıralanabilir. Kış çayları vücut direncimizi yükselterek grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direnç geliştirmemizi sağlar. Aynı zamanda tedavi süreçlerinde doğal destek olarak da kullanabilir. Özellikle Kış çaylarından ıhlamur ve nane limona, ağız tadınıza göre birkaç dilim limon ekleyerek hem kattığınız aroma ile tadını değiştirebilir hem de C vitamini desteği ile artırabilirsiniz.
Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi Güneydoğu illerinin tamamında bilinen ve çok tüketilen menengiç kahvesinin nasıl yapıldığını ve nasıl tüketildiğini aşağıdaki tarifimde sizlerle paylaşıyorum.
 
Menengiç Kahvesi için Gerekli Malzemeler;
·       Menengiç kahvesi
·       Su ya da süt
·       Cezve
·       Kişi sayısı kadar fincan

Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı kadar menengiç kahvesini koyun ardından üzerine yine kişi başı 1 fincan su ya da süt ekleyin. Eğer Sütle yapmak isterseniz kahvenin tadını alabilmek için menengiç kahvesini kişi başı 1 tatlı kaşığından biraz daha fazla ekleyebilirsiniz.
Sonrasında cezveyi ocağın üzerine almadan iyice karıştırın, tüm kahvenin su ya da sütle karıştığından emin olduktan sonra cezveyi ocağın üzerine alın ve pişirmeye başlayın. Pişirme süresince karıştırma işlemi yapmayın. Kahveniz köpürmeye başladığında hemen ocaktan alıp, fincanlara bölüştürebilirsiniz. Afiyet ve şifa olsun…
 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Tahir Tekin Öztan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.