Mucizevi bir besin balkabağı

Soğuk kış günlerini geride bırakmaya başladığımız Mart ayı ve devam eden bu mübarek ramazan günlerinde kurduğumuz o şahane iftar sofralarımızı süslicek, görüntüsüyle gözümüzü, tadıyla ağzımızı tatlandıracak bir meyveden balkabağı hakkında bilgiler vereceğiz.  Kabakgiller ailesinin en güzel ve tatlı ürünü balkabağı manav tezgahlarında ve pazarlarda yerini alalı epey oldu.

Büyütmek için resme tıklayın

Bu aylarda da sıklıkla göreceğimiz balkabağı tüketimine devam edelim lütfen. Bir kış boyu sofralarımızdan eksik etmememiz gereken balkabağında; C,E,K,A vitaminleri, demir, fosfor, magnezyum ve mineraller bulunmaktadır. Vücut enerjisini arttırmak ve hastalıklardan korunmak için sıklıkla tüketmemiz gereken mucizevi bir besin kaynağıdır. İster tatlısını yapın ister çorbasını ya da böreğini her haliyle lezzetli ve sağlık açısından faydalı bir besindir. Şimdi hep birlikte bal kabağının sağlığımız için faydaları nelerdir bir göz atalım.

·         Gün içinde tükettiğimiz 100 gr balkabağı günlük c vitamini ihtiyacımızın ortalama %35’ini karşılar.

·         Antioksidan özelliği nedeniyle savunma sisteminin en büyük yardımcılarındandır.

·         Göz sağlının korunmasına yardımcı olur.

·         Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

·         İyi bir lif kaynağı olan balkabağı bağırsak sağlığı için faydalıdır.

·         Yaşlanma etkilerini geciktirir, cildin daha canlı görünmesine yardımcıdır.

·         Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Daha sayamadığımız birçok faydası bulunmaktadır bu sebepten mucizevi balkabağını tüketmeye özen göstermelisiniz. Halk arasında çok konuşulur balkabağı meyve midir? sebze midir? Cevabı öğrenmek için meyve ile sebze arasındaki farkın bilinmesi gerekir. Sebzeler; çoğunlukla kök, yaprak ve sap gibi bölümlerden meydana gelmektedir. Meyvelerde ise tohum mevcuttur. Tohum ve çekirdek içeren besinler meyve olarak tabir edilmektedir. Balkabağı da hem tohum hem de çekirdekli bir besin olduğundan meyve olarak kabul edilmektedir. İçinden çıkan çekirdek bile kıymetlidir bir çoğumuzun severek tükettiği kabak çekirdeğinin ham kurutulmamış halidir. Bal kabağını yemek olarak tüketirken çekirdeklerini çıkartıp önce kurutup sonra kavurabilirsiniz. Böylece birçok faydası olan protein ve omega-3 vitamini almış olursunuz.

Şimdi sizlere kolaylıkla yapabileceğiniz ve keyifle tüketebileceğiniz balkabağı çorbası ve kabak tatlısı tariflerini paylaşmak istiyorum. Unutmadan hatırlatmak isterim, alacağınız balkabağı kalın bir dış kabuğa sahip olduğundan soymanız zor olabilir bu nedenle aldığınız yerden kestirebilir ya da dilimlenmiş olarak satın alabilirsiniz.

Balkabağı çorbası için gerekli malzemeler (4 kişilik);

·         2 dilim balkabağı

·         1 adet orta boy patates

·         1 adet havuç

·         1 adet kuru soğan

·         4 diş sarımsak

·         4 fincan sıvı yağ

·         2 su bardağı süt

·         1 buçuk litre su

·         1 su bardağı et suyu (varsa)veya varsa kemik suyu

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         1 çay kaşığı toz biber

Hazırlanışı:

Dilimlenmiş olarak aldığımız kabakları ve patatesi küp küp doğrayalım. Patates, havuç ve kabakları derin bir tencereye koyup suyunu ilave edip ocağa alalım. Orta ateşte iyice pişirelim, sütü ilave edelim ve sonrasında blenderden geçirip püre haline getirelim.

Ocağa derin bir tencere koyup içine sıvı yağ ilave edelim, soğanları en küçük olabilecek şekilde doğrayıp tencereye ekleyelim. Orta ateşte kavurmaya başlayalım. Soğanlar hafifçe sararınca sarımsakları da en küçük olabilecek şekilde doğrayıp ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Hazırlamış olduğumuz püreyi, tuz ve karabiberi ekleyip orta ateşte 10 dakika ara ara karıştırarak pişirelim. Kaşığı sarar kıvama geldiğinde ocaktan alalım sıcak olarak servis edelim.

Kabak tatlısı için gerekli malzemeler (4 kişilik);

·         4 dilim kabak (2 ye bölünmüş 8 dilim)

·         3 su bardağı toz şeker

·         1 küçük parça kabak tarçın

·         3 adet karanfil

Üzerine;

·         Tahin

·         Dövülmüş ceviz içi

Hazırlanışı:

4 dilim kabağı soyup ortadan ikiye sonra enine olacak şekilde keselim. 8 dilim haline getirip yıkayalım ve geniş bir tencereye kabakları yerleştirelim. Üzerine şekeri döküp düzleştirelim. Bir gece üstüne kapatıp dolapta bekletelim ertesi günü üzerine tarçını ve karanfili ekleyip ocağa alıp orta ateşte pişirmeye bırakalım. Kaynama başlayınca kısık ateşte üstü kapalı olacak şekilde 70 dakika pişirelim ara ara bakalım süre dolunca çatal yardımı ile pişip pişmediğini kontrol edelim. Çatal rahat batarsa pişmiş demektir hafif sertlik var ise 10 dakika daha pişirmek gerekir.

İsteğe bağlı olarak; piştikten sonra 150 derece sıcaklığa sahip fırında 10-15 dakika fırınlayabilirsiniz.

Soğuduktan sonra tercihe göre kabağı servis ederken üzerine 1 kaşık tahin ve 1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz içi ilave ederek servis edebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun…

31 Mar 2024 - 09:31 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.