Soğan doğrarken neden ağlıyoruz? Soğanı doğru şekilde kestiğinizden emin misiniz?

Soğan içerisindeki sülfat içeriği, soğanın kesilmesi sırasında salınmaya başlar. Bu sülfatlar havayla temas edince, gaz haline geçer ve gözlerimizi sulandırmaya sebep olur. Bu gaz, gözlerimizin yüzeyinde yer alan sulandırıcı sıvıyla reaksiyona girerek sülfürik asit oluşturur. Gözlerdeki sinir uçları, bu asit ile temas edince göz yaşartıcı etki meydana gelir.

Peki, bu durumu nasıl engelleyebiliriz? Soğanı keserken, kesme tahtasını ıslatmak veya soğanı su altında kesmek, gazın suya karışarak azalmasını sağlayabilir. Ayrıca, soğanı dolaba koyarak da sülfat salınımını azaltabiliriz. Maske takmak da gözleri koruyabilir ancak tamamen etkili olmayabilir.

Sonuç olarak, soğan keserken gözlerimizin yanması, kimyasal bir reaksiyonun sonucudur ve bazı önlemler alınarak bu durumun etkisi azaltılabilir. Soğan keserken gözlerinizi korumak için farklı yöntemler deneyerek en uygun olanı bulabilirsiniz. Unutmamalısınız ki, sağlıklı bir şekilde yemek hazırlarken, bazı zorluklarla karşılaşmak da kaçınılmaz olabilir.

30 Mar 2024 - 12:33 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.