Lahmacunu Sarımsaklı mı? Soğanlı mı? Tercih Edersiniz?

Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan ve Türklerin pizzası olarak bilinen lahmacun yapıldığı kente ve yöreye göre farklılık gösterir. Gastronomi kenti Gaziantep’te lahmacunun içine konan malzeme mevsimine göre değişkenlik gösterir. Sarmısaklı lahmacun genelde yaz aylarında yapılırken kış aylarında soğanın özellikle gribe olan etkisi ve farklı lezzetinden dolayı kış aylarında içerisine cevizde katılarak yapılır.

Lahmacunu Sarımsaklı mı? Soğanlı mı? Tercih Edersiniz?
Haber albümü için resme tıklayın

Soğanlı mı sarımsaklı mı tercih edersiniz?

Soğanlı ve sarmısaklı lahmacun arasındaki fark içerisine konan sebzelerle ilgilidir. Ancak mevsim şu anda kış olduğu için Gaziantepliler genel olarak soğanlı ve soğan içerisinde cevizli lahmacun tercih eder. Üstelik farklı tadı ve aromasının yanı sıra şifa deposu olan nar ekşisi de ihmal edilmez. Kış aylarında gerek evlerde kadınlar gerekse kasaplarda iç harcı hazırlanan soğanlı lahmacun özellikle vücut direncini arttırması bir çok bulaşıcı hastalıktan korunmak ve özellikle griple mücadelede tercih edilen yemekler arasındadır.

Lahmacuna lezzetini zırh verir

Son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte lahmacun harcı zırh yerine mikserlerde hazırlanmakta ve o eski tadı kalmamaktadır. Oysa en lezzetli lahmacun zırhla çekilen yani iç harcı zırhla hazırlanan lahmacundur.

 Lahmacun sürekli Şanlıurfalılarla Gazianteplileri bir birine düşürür

Gaziantepliler en iyi lahmacunun Gaziantep’te yapıldığını iddia ederken Şanlıurfalılar da kendi kentlerinde yapıldığını savunur. İki komşu kent arasındaki bu amansız çekişme zaman zaman sosyal medya üzerinden kavgaya dahi dönüşür. Ancak lahmacun sadece bu iki kentin değil Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ortak yemeğidir. Türkiye’nin bütün illerinde de gerek Gaziantepliler tarafından gerekse Şanlıurfalılar tarafından açılan restoranlarda lahmacun bütün Türkiye’ye sevdirilmiştir. Pizzaya göre daha besleyici olan lahmacunun içerisinde bulunan soğan veya sarımsağın yanı sıra çeşitli baharatlar, tercihe göre ceviz ve nar pekmezi lahmacunun lezzetini ve besleyiciliğini arttırırken aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini de güçlendirir.

 

 

 

 

28 Oca 2024 - 23:04 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.