Reklamı Kapat

Sofralara renk katan yeşil sebzeler ve şifalı otlar hakkında bilinmesi gerekenleri biliyor musunuz?

Sevgili okurlarım, bu haftaki yazımda hemen hemen her öğünde sıkça tükettiğimiz salataların vazgeçilmezi olan yeşilliklerden bahsetmek istiyorum. Seve...

Sevgili okurlarım, bu haftaki yazımda hemen hemen her öğünde sıkça tükettiğimiz salataların vazgeçilmezi olan yeşilliklerden bahsetmek istiyorum. Severek tükettiğimiz yeşilliklerin insan sağlına birçok faydası bulunmaktadır. Metabolizmayı hızlandırır, mineral ve vitamin açısından zengindir, bağışıklık sistemini destekler. Antioksidan içeriği yüksektir tam bir kanser düşmanı olup genel sağlık halini koruyup geliştirmeye kişinin zihinsel sağlığını pozitif yönde etkilemeye yardımcıdır. Aynı zamanda diyetisyenler tarafından diyet yapanlara sıklıkla tüketmeleri önerilmektedir.

Sebzelere bazen ısıl işlem uygulanırken bazen çiğ tüketimi tercih edilir. Isıl işlem görecek sebzeler yüksek sıcaklık uygulamasına maruz kalacağından mikroorganizmalar olabildiğince minimize edilir. Fakat çiğ olarak tüketilecek sebzeler için dezenfeksiyon işlemi hayati önem taşır. İnsan vücuduna gıda yoluyla bulaşabilecek mikroorganizmalar doğru yıkama ve dezenfeksiyon işlemine tabi tutulursa vereceği zararın önüne geçilebilir. Şu an birçoğunuzun manavdan ya da pazardan aldığı sebze ve yeşillikleri nasıl yıkamalıyız diye sorduğunu duyar gibiyim?  Evlerinizde kolaylıkla uygulayabileceğiniz dezenfeksiyon araçlarından biri sirkedir. Sirke ile temizleme işlemini belirteceğim aşamalarda yapabilirsiniz.

1.Aşama: Aldığımız yeşilliği gözle görünen atıklardan arındırdıktan sonra bir kase içerisine koyduğumuz su ile birlikte yarım saat bekletiyoruz.

2.Aşama: Bu aşamada suyunu değiştirdiğimiz kasenin içerisine bir miktar sirke ekleyip yarım saat kadar bekletiyoruz böylece sirke yeşilliğin üzerindeki zararlı mikroorganizmaları öldürüp dezenfeksiyon işlemini gerçekleştirmiş oluyor.

3. Aşama: Sirkeli su içinden çıkardığımız yeşilliği iyice durulayıp tüketmeye hazır hale getiriyoruz. 

4. Aşama: Bir diğer dezenfeksiyon aracı ise tuzlu sudur. Geçmişten günümüze kadar gelerek birçok alanda kullanılan tuzlu su mikroorganizmaların en büyük düşmanıdır.

Dezenfeksiyon işlemini doğru yaptığımızdan emin olduktan sonra muhafaza işleminin önemini de göz önünde bulundurmalıyız. Dezenfeksiyon işlemine tabii tutulmuş sebzeler + 4 derecede (buzdolabı sıcaklığı) bekletilerek 72 saat içerisinde tüketilmelidir. Aksi takdirde gıda içerisinde oluşabilecek su kaybından dolayı üründe pörsüme gerçekleşir ve tazeliğini kaybeder. Salatalarınızda kullanılabileceğiniz başlıca yeşillik ve söğüş sebzeler şunlardır: Göbek marul, kıvırcık marul, Akdeniz yeşilliği, hindi bağ, maydanoz, roka, tere, taze nane, dereotu ve taze soğan, domates, salatalık, yeşil biber, al biber, kabak ve havuç vb.  Salatalarımızı lezzetlendirmek amaçlı sos olarak kullanmak için de zeytinyağı, sirke, limon suyu, kaya tuzu, nar ekşisi, koruk ekşisi vb. İsteğe bağlı olarak biraz daha çeşitlendirmek amaçlı çeşitli meyveler, bakliyat ürünleri et, tavuk ve balık ekleyebilirsiniz.

Şimdi sizlere sıcak yaz günlerinde serin serin tüketebileceğiniz lezzetli Şeftalili narlı cevizli yeşil salata ve Yoğurtlu semizotu yemeği tariflerini paylaşıyorum.

Şeftalili Narlı Cevizli yeşil salata için gerekli malzemeler

·         8-9 Yaprak marul

·         ½ Bağ dere otu

·         ½ Bağ taze nane

·         1 Kase ayıklanmış nar

·         3 Adet salatalık

·         1 Avuç ceviz

·         3 Adet şeftali

Sosu için:

·         Zeytin yağı

·         Limon suyu

·         Tuz

Hazırlanışı:

Güzelce temizleyip dezenfekte ettiğimiz marulu ve yeşillikleri biraz iri bir biçimde doğrayın. Salatalıkları soyup küp biçiminde kesip şeftalileri de çatala gelecek şekilde küp küp doğrayın. Cevizleri elinizle küçük parçalara ayırın. Tüm malzemeleri bir kasede karıştırıp biraz zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin. Tercihinize göre tuz ilave edebilirsiniz.                                                                                                     

Yoğurtlu Semizotu yemeği için gerekli malzemeler:

·         4 Bağ Semizotu

·         1 Adet Büyük soğan

·         2 Adet Yeşil biber

·         2 Adet Al biber

·         2 Adet domates

·         Tuz, Karabiber

·         Zeytinyağı

Üzeri için:

·         300 gr yoğurt

·         4-5 diş sarımsak

Hazırlanışı:

Soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın ardından bir tencereye zeytinyağını koyup soğanları öldürmeye başlayın. Ardından biberleri ekleyip kavurma işlemine devam edin. Semizotlarını iri iri doğrayıp kavrulan biber ve soğanın üzerine alın (Gözünüze çok gelmesin semizotları küçülecektir.) Semizotları küçülüp suyunu saldıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyin. Kabuklarını soyduğumuz domatesleri yemeklik doğrayıp semizotlarımızın üzerine alıp pişirme işlemine devam edin. Domatesler yumuşayıp suyu azaldığında ocaktan alıp dinlendirmeye bırakın. Tercihe göre üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edip tüketebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun…

21 Kas 2023 - 22:36 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.