Reklamı Kapat

Vitamin ve Mineral Zengini Karnabaharı İnsan Sağlığı İçin Önemi, Karnabahar Nasıl Tüketilir, İşte Size En Güzel Karnabahar Yemeği Tarifleri

Karnabahar, turp ailesinden, çiçekleri etli ve tanecikli görünüşte olan bir bitkidir. Kış sebzelerinden bir tanesi olan karnabahar acaba sofralarımızda ne kadar yer alıyor? Ne kadar seviyoruz.

Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden olan karnabahar; şifalı besinler grubunda yer alıyor. Ayrıca vitamin ve mineral deposu, A, C, K vitaminlerini folat, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, potasyum, sodyum minerallerini içeriyor. Omega3 ve omega6 açısından oldukça zengin bir sebze. Sindirimi düzenliyor ve zararlı bakterileri vücuttan atıyor. Sinir sistemindeki hücreleri yeniliyor. İdrar yolu enfeksiyonlarını iyileştiriyor. Stres ve depresyonu azaltıyor. Ayrıca karnabahar suyu beyin sağlığını koruyor.

Vücut direncimizi yüksek tutmamız gereken bu kış günlerinde birçok faydası bulunan bu sebzeyi haftada 2-3 öğün sofralarımızda bulunduralım. Her zaman dile getirdiğim gibi her sebzeyi mevsiminde tüketmeye çalışalım. Vücudumuzun buna çok ihtiyacı var. Bunu unutmayalım.

Karnabaharı severek ve lezzetli bir şekilde yemek için birçok alternatif var. Tencere yemeği, fırın yemeği, çorba, kızartma ve salata olarak hazırlamak mümkün. Izgara et, tavuk ve köftelerin. Yanında garnitür olarak tüketebiliriz. Salamura ve turşusunu da yapabiliriz.

O zaman güzel tariflerimize gelelim.

Salamura terbiyeli karnabahar;

Malzemeleri;

·         1 adet orta boy karnabahar

·         1 fincan zeytinyağı

·         1 adet limon

·         3 yemek kaşığı sirke

·         1 yemek kaşığı toz şeker

·         3 diş sarımsak

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         5-6 dal dere otu

Yapımı; karnabaharı ayıklayarak çiçeklerini ayıralım, 3-4 dakika su ile yıkayalım. Ocağa tencereyi koyalım karnabaharların üzerine geçecek kadar su koyalım ve kaynatalım. Karnabaharları kaynamakta olan suya ekleyelim. Hafif diri kalacak şekilde haşlayalım ve soğuk suyun içerisine alalım.

Sos hazırlama; zeytinyağı, limonun suyu, sirke, toz şeker, ezilmiş sarımsak ve tuzu bir kaba koyarak iyice çırpalım. Dereotlarını doğrayıp sosa ekleyelim. 3 su bardağı suyu sosa ilave edelim ve tekrar çırpma teliyle çırpalım. Karnabaharları sudan alarak sosa koyalım elimizle hafifçe karıştıralım. Üzerine koyarak veya sade olarak tüketelim.

Not; buzdolabında saklayarak 1 hafta 10 gün içerisinde tüketelim.

 Yoğurtlu karnabahar;

Malzemeleri;

·         1 adet küçük boy karnabahar

·         3 su bardağı yoğurt

·         5-6 dal dereotu

·         2 yemek kaşığı zeytinyağı

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         1 diş sarımsak

Yapımı; karnabaharı ayıklayarak çiçeklerini ayıralım. 3-4 dakika su ile yıkayalım. Ocakta kaynayan suya karnabaharları ilave edelim. Çatalla kontrol ederek pişene kadar haşlayalım. Haşlanınca soğuk su içerisine koyalım, 5-6 dakika soğuk suda bekledikten sonra süzelim, bir kaba yoğurt, tuz, doğranmış dereotunu ekleyerek iyice karıştıralım, sarımsakları ezerek yoğurda ilave edelim. Süzülmüş karnabaharları da ekleyerek kaşıkla ezmeden karıştıralım. Servis tabağına alalım ve üzerine zeytinyağı gezdirelim

Not; isteğe göre üzerine pul biber ekleyebiliriz.

Kıymalı karnabahar;

Malzemeler;

·         200gr tek çekilmiş kıyma

·         1 adet orta boy karnabahar

·         2 adet orta boy havuç

·         2 adet orta boy patates

·         1 adet orta boy kuru soğan

·         4 diş sarımsak

·         1 yemek kaşığı domates salçası

·         1 tatlı kaşığı biber salçası

·         ½ fincan Ayçiçek yağı

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         1 çay kaşığı karabiber

Yapımı; yayvan bir tencereye sıvı yağı koyun, orta ateşte yağ ısınınca kıymayı ilave edin. 2-3 dakika kavurun. Yemeklik doğranan soğanları ilave edip 5-6 dakika daha kavurun. Yuvarlak doğranmış havuçları da ekleyip 2-3 dakika daha kavurunca ince kıyılmış sarımsak, domates salçası, biber salçası, tuz ve karabiberi de ilave ederek 2-3 dakika daha kavurup dört su bardağı suyu ekleyerek 1 kaşık taşım kaynatın.

Karnabaharları ayıklayıp çiçeklerini ayırın ve 3-4 dakika su ile yıkayın. Patatesleri soyup yemeklik doğrayın ve 2-3 dakika su ile yıkayın. Karnabahar ve patatesi tencereye ilave edin. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 30/35 dakika pişirin. Karnabaharları çatalla kontrol ederek pişmesine bakın. Dağılmamasına dikkat edin.

Not; isteğe göre limon sıkılarak servis edilebilir.

21 Kas 2023 - 22:29 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.