Reklamı Kapat

Medeniyetler Sofrası Hatay’ın en meşhur yemekleri hangileri? Hatay’da hangi yemekler yapılır? Hatay’ın Hangi yemekleri ünlüdür?

Hatay mutfağını mercek altına alan ünlü şef Tahir Tekin Öztan Gaziantep Time için kalema aldığı makalesinde Hayat kültürü ve yemeklerine yer verdi....

Büyütmek için resme tıklayın

Hatay mutfağını mercek altına alan ünlü şef Tahir Tekin Öztan Gaziantep Time için kalema aldığı makalesinde Hayat kültürü ve yemeklerine yer verdi. Hatay’ın en ünlü yemeklerini anlatan Öztan Hatay’ın aynı zamanda Türk Mutfak Kültürünün mihenk taşlarından birisi olduğunu da ifade etti. Gaziantep Time okurları için Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan tarafından çeşitli kaynaklardan araştırılarak kaleme alınan işte o makale;

 

Değerli okurlarım bu hafta sizlerle Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve M.Ö çağlara kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hatay ve elbette tüm ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini taşıyan eşsiz mutfak kültüründen bahsetmek istiyorum.

Hatay bildiğimiz üzere Türk mutfağının mihenk taşlarından bir tanesidir. Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için hem kentsel izlerinde hem de mutfak kültüründe bu medeniyetlerin izlerini taşımaktadır.

Hatay nüfusu kozmopolit bir yapıya sahiptir. Kentin yerlileri arasında Türkler, Araplar, Kürtler, Hristiyan Araplar, Ermeniler bulunmaktadır. Hatay'ın çoğunluk nüfusunu Türkler oluşturmaktadır. Hatay 1921 yılında Fransızlara bırakılmış sonrasında bir dönem kendi bağımsızlığını ilan etmiş  fakat Atatürk’ün çabaları ile yeniden Türkiye Cumhuriyeti toprağı olmuştur. Elbette bu kadar kozmopolit bir şehrin mutfağı da kozmopolit ve spesifik lezzetler ile doludur.

Tamda bu sebepten ötürü her hafta sizlerle paylaştığım tarif konspetinden çıkıp bu hafta bu lezzetlerin bazılarından kısa kısa bahsetmek istiyorum

Hatay mutfağında neler mi var? Birlikte göz atalım…

Öncelikle UNESCO tarafından 2017 yılında dünyanın 26'ıncı gastronomi şehri seçilen Hatay'da yörenin en meşhur yemeği tepsi kebabı yöre halkı tarafından Lahm-ı Sini olarak adlandırılıyor. Hatay ve yakın yörelerimizin çok iyi bildiği bir lezzet ve benim de aynı zamanda bölgesel favorilerimden bir tanesidir.

Hatay Tepsi Kebabı
Et yemeği dendiğinde Hatay yöresel yemekleri içerisinde ilk sırayı Hatay tepsi kebabı alır. Nadide bir yemek olarak kıyma, kuru soğan, patates, sivri biber, domates ve farklı baharatların birleşimi sayesinde taş fırınlarda pişirildikten sonra lavaş ekmek ile tüketilmesi gereken bir lezzettir.

Fellah Köftesi
Ana malzemesi bulgur olan fellah köftesi, öğlen yemeğinde veya akşam yemeğinde tüketilmesi mümkün olan bir yemektir. İnce bulgurun yoğrulması, haşlanması ve sonrasında sarımsaklı domates sos, yoğurt ve maydanoz kullanılarak süslenmesi ile tüketilmektedir.


 Hatay Usulü Kağıt Kebabı
Tepsi kebabından farklı olarak Hatay yöresel yemekleri içerisinde kağıt kebabı da apayrı bir lezzete sahiptir. Satır kıyma tamamen el emeği ile maydanoz, biber, sarımsak, domates ve baharat ile karıştırıldıktan sonra kağıt üzerinde fırında pişirilir ve sonrasında lavaş ekmek ile ikram edilir.


 Kaytaz Böreği
Hamur işinin et ile buluştuğu bu yemek Hatay yöresel yemekleri içerisinde bir ev yemeği olarak el emeği ister ve çok özel bir lezzet sunmaktadır. Bol yağ ile elde açılan hamur ve sonrasında iç harcında kullanılan et, sarımsak, biber salçası, soğan ve maydanoz gibi malzemelerin bu hamur ile buluşması sayesinde fırında pişirildikten sonra ikram edilmektedir.


Ispanak Borani
Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde çok sık yapılan borani yemeği, Hatay yöresel yemekleri içerisinde de pirinç, nohut ve ekşi sos karışımı sayesinde ıspanak katılarak pişirilmektedir. Yemeğin üzerine ise enfes bir damak tadı için yoğurt ve cevizli bir sos dökülür.


Hatay Bakla Ezmesi
Bakla ezmesi aslında bir meze türü olmakla birlikte Hatay mutfağında neredeyse her yemeğin yanında yer alır. İçeriğinde kuru bakla, limon suyu, tahin, sarımsak ve baharat bulundurarak hazırlanır. Benzer mezeler arasında çökelek salatası, zeytin üfelemesi, sürk, zahter salatası, muhammara, humus ve mütebbel gibi çeşitler de bulunmaktadır.


Kireçte Kabak
Tatlı çeşitlerinde Hatay yöresel yemekleri içerisinde de özellikle kireçte kabak, sönmemiş kireçte bekleyen balkabağının yavaş yavaş pişirilmesi ve tahin ile servis edilmesi sayesinde gevrek ve aşırı lezzetli bir tatlı oluşturmaktadır.


Hatay Künefesi
Elbette Hatay yöresel yemekleri içerisinde son sırada yörenin enfes seçeneği olan Hatay künefesi yer alır. Özel künefe telinin tuzsuz Antakya peyniri, fıstık ve şerbet ile birleşimi sayesinde yavaş yavaş pişen bu tatlı her yemek sonrasında damak şenlendirmektedir.

 Mutlaka Hatay şehrimizi bir gün ziyaret etmenizi ve olağan üstü lezzetlerinizi denemenizi öneriyorum. Ziyaret esnasında ise gidebileceğiniz ve sizlerde iz bırakacak olan birkaç mekan önerimi buraya bırakıyorum.

 Hatay Lezzetleri, Konak Restaurant, Pöç Restoran, Hammuşun yeri, Kurtoğlu Restoran, Humusçu İbrahim Usta, Çınaraltı Künefe, Yusuf Ustanın Yeri

Kaynak: Bu makalede kullanılan fotoğraflar Hatay Valiliği İnternet Sitesinden alınmış olup Dr. Kadriye ŞAHİN tarafından hazırlanan ve Hatay Valiliği tarafından yayınlanan Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri adlı eserden alıntılar yapılmıştır.  

21 Kas 2023 - 21:01 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.