Türk mutfağının da önemli değerlerinden biri olan Alaca çorba lezzetinin yanında insan sağlığı açısından önemi de çok büyük. Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan Alaca Çorba’nın sırlarını açıklarken bu çorbanın tarihi özelliklerinden de bahsediyor. Hititler dönemine kadar dayanan Alaca çorbası bu topraklarda 2 bin yıllık bir geçmişe sahiptir.
Alaca Çorbasının ana malzemesi buğdaydır. Ancak geçmişten günümüze uzun serüveninden dolayı zamanla çeşitli değişikliklere uğramış ve hem malzemeleri anlamında hem de yapılışı anlamında farklılıklar meydana gelmiştir.
Alaca çorbası yapıldığı malzemelerden dolayı aynı zamanda kış çorbası olarak da adlandırılmaktadır. Alaca çorbası kışın hem içinizi ısıtacak, hem de kullanıldığı malzemelerin tamamen doğal olmasından dolayı sağlık açısından oldukça faydası görülecek bir Türk mutfağı ürünüdür.
Ülkemizde sabah kahvaltısında çorba içme alışkanlığından dolayı, Alaca çorbası kahvaltı olarak en çok tercih edilen çorbaların başında gelmektedir. Gaziantep ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde sık sık yapılan alaca çorbası bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin mutlaka tatması gereken yerel lezzetlerden bir tanesidir.
‘’Gelenekten geleceğe Gaziantep yemekleri’’ kitabımdan tarif
Malzemeler(4 kişilik)
-1su bardağı dövme( aşurelik buğday)
-Yarım su bardağı geceden ıslatılmış nohut
-1 su bardağı kara mercimek(Antep mercimeği)
-3 adet kuru soğan
-2 adet dolmalık kuru veya taze kırmızı biber
-1 yemek kaşığı pul biber
-1 yemek kaşığı kuru tarhun (tarhın) (bir tür baharat)
-2 yemek kaşığı sadeyağ
Hazırlanışı:
Geceden ıslatılmış nohut ve dövme, tuz ilavesinden sonra üzerini geçecek kadar su eklenerek yaklaşık 45 dakika (nohutlar yumuşayınca kadar) pişirilir. Pişme esnasında suyun üzerinde oluşan köpük kaşık yardımıyla alınır. Ayrı bir kapta kara mercimek de 20 dakika kadar dağılmamasına dikkat edilerek pişirilir. Mercimek piştikten sonra suyu süzülür. Süzülen mercimek, dövme ve nohutun pişirildiği tencereye eklenir. Üzerine halka halka doğranmış soğanlar, geceden ıslatılmışkuru veya parça halindeki taze biberler ilave edilir. Yaklaşık 25-30 dakika daha pişirilerek tencerenin altı kapatılır. Kızgın yağ ile birlikte üzerine pul biber ve tarhun (tarhın) gezdirilerek servis yapılır.
Not: Alaca çorba, Gaziantepte sabah kahvaltılarında tercih edilen yöresel bir çorbadır. Genellikle kış aylarında yapılnması tercih edilir. Dövme ile nohut pişirilirken keyfi yani köpüğü alındıktan sonra karıştırılmaz aksi halde dövme tencerenin dibine yapışır.
Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.