Reklamı Kapat

Gaziantep Mutfağındaki Mucize Soğan Kebabı ve Soğanlı Yemekler En Kolay Nasıl Hazırlanır!

İnsan sağlığı için adeta mucize olarak bilinen soğanla hazırlanan soğan kebabı, soğanlı piyaz, yumurtalı soğan ve diğer soğan yemeklerinin en kolay tariflerini bu haberde okuyabilirsiniz. İşte soğan ve soğanın mucizeleri.

Eski tarihlerden bu yana hem yemeklerde hem kebaplarda kullanılan soğan, C vitamini oranı en yüksek, en çok antibiyotik özelliği olan mucizenin adı soğan. Yemeklerde soğan, kebaplarda soğan, salatalarda soğan. Mutfakta kullanıldığı yerler ve sağladığı faydalarla Mucize bitki soğan.

Soğanın antioksidan bileşenleri bağışıklığı güçlendirir. Vücut direncini arttırır. Enfeksiyon oluşumlarını engeller. Kalp sağlığını korur ve kolesterolü düzenler. İçeriğindeki sülfür, beyin sağlığına katkı sağlar.

Hem kurusu, hem tazesi olan ve dört mevsim mutfağımızın baş tacı şifalı soğan vücudumuza yardımcı olur. Zorlu kış şartlarından bünyemizi koruyalım. Mutfağımızda soğanı hak ettiği yere koyalım. Gerek kurusu gerekse tazesini baş tacı yapalım. Anadolu kadının ellerinden çıkan, lezzet yollarında ona güç katan ve ekonomisiyle yüzümüzü güldüren soğan. Bin bir çeşit lezzetin olmazsa olmazı.

Örneğin; taze soğanın beyaz yerlerini ve yeşil yapraklarının birazını salatalarda kullanalım.

Soğanlı yumurta;

Malzemeleri;

1 bağ yeşil soğan yaprağı

1 bağ maydanoz

3 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı karabiber

½ fincan zeytinyağı veya 2 kaşık tereyağı

Yapılışı; yağı tavamıza koyalım. İyice ayıklayıp yıkadığımız soğan yapraklarını ve maydanozu piyazlık doğrayıp yağa ekleyelim. 2-3 dakika kavuralım. Tuz, karabiberi ekleyelim. Yumurtayı çırpalım ve tavaya ekleyelim. Karıştırarak 1 dakika pişirelim kahvaltı soframızı renklendirelim.

Ayrıca yeşil yapraklarını piyaz yapalım.

Taze soğan piyazı;

Malzemeler;

1 bağ taze soğan yaprağı

1 bağ maydanoz

1 adet al biber

2 yemek kaşığı nar ekşisi

1 çay kaşığı tuz

½ limon suyu

1 tatlı kaşığı pul biber

Not: Taze soğan yaprağı yerine kuru soğan koyarak da piyaz yapabiliriz. Diğer malzemeler aynı kalacak.

Yapılışı; Taze soğan ve maydanozu ayıklayalım ve 3-4 dakika su ile yıkayalım. Piyazlık doğrayalım, diğer malzemeleri de koyup karıştıralım. Izgara köftelerin ve etlerin yanında, kebapların yerine iştah açıcı ve lezzet verici olarak kullanalım.

Kuru soğan acıdır ve gözlerimizi yakar ama kısık ateşte kavrulduğunda lezzet küpü olur, tatlı olur. Onun için yemeklerimizde soğanı kısık ateşte iyice kavuralım. Görüntü yemeğin lezzetini ne kadar arttıracak, Bu çok önemli yani yemek yapmak sabır işi sevgi işi.

Soğan kebabı tarifimiz;( fırında 4-5 kişilik)

Malzemeler;

1 kg kıyma

2kg küçük kuru soğan (ceviz büyüklüğünde)

Yarım su bardağı nar pekmezi

Tuz

Yapılışı; kıyma 1 tatlı kaşığı tuz ve biraz su ilavesiyle yoğrulup yumuşatıldıktan sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlanır. Diğer taraftan soğanlar püsküllü tarafından kesilir ve kabukları soyulmadan 50cm çapındaki bir tepsiye, bir et, bir soğan olacak şekilde dizilir. 250 derecelik fırında 1 saat kadar pişirilir. Fırından çıkarılan tepsinin üzerine yarım bardak nar pekmezi biraz sulandırılarak gezdirilip yeniden fırına sürülür. 15-20 dakika terledikten sonra özel yapılmış ince pide ile sıcak sıcak servis edilir.

31 Eki 2023 - 18:19 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.