Reklamı Kapat

Evde Kuru Kayısı Reçeli Hazırlamanın En Kolay Formülü

Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Reçelin tarihi çok eski devirlere kadar uzanmaktadır. Türk Mutfağı’nda ve Osmanlı Mutfağı’dan günümüze uzanan vazgeçilmez bir reçel kültürü vardır.

Reçel, Osmanlı’nın lüks ve vazgeçilmez yiyeceğiymiş. Mutfağın bir bölümü reçel yapımı için ayrılmış ve burada gece gündüz reçel yapılırmış.

Reçel, sarayda itibarı yüksek bir yiyecekmiş. Reçel, Osmanlı`da aynı zamanda şifa veren bir gıda olarak da değer görmüş. Her yaşta insan için kuvvetli bir besindir. Zaten şeker Osmanlı`ya ilk geldiğinde önce eczacıların eline verilmiş. Reçelhanede de padişahın ilaçları yapılmış, yani reçelhaneler bir nevi eczane görevi görmüş. O dönemde meyvenin çiçeğinin yapısına göre sağlık açısından faydaları saptanmış. Hemen hemen her şeyin reçeli yapılırmış. Kavun, karpuz, patlıcan, yeşil limon, badem, fındık, erguvan çiçeği, nilüfer çiçeği… Reçellik ürünlerin yetiştirilmesi için özel bahçeler tahsis edilirmiş.

Günümüzde reçel kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır.
Reçel hazırlanışında kullanılacak olan meyve ve sebzenin amaca uygun olması, taze, sağlıklı ve kaliteli olması son derece önemlidir. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Bu haftaki tarifimiz Kuru Kayısı reçeli olacaktır.

 ‘’Gelenekten geleceğe Gaziantep yemekleri’’ kitabından tarif

Malzemeler:

-3 su bardağı su

-1.5 kg şeker

-650 gr kuru kayısı

-2 çorba kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:

Kuru kayısılar, 12 su bardağı ılık suyla ıslatılarak şişmeleri için bir günde suda bekletilir. Diğer bir tencereye üç su bardağı su ile toz şeker konur ve orta ateşte 20 dakika kaynatılıp şerbet haline getirilir. Şerbet kıvamına gelince, kayısıların suyu süzülüp tencerenin içine atılır ve yaklaşık 15 dakika daha kaynatılır. Reçel kıvamına geldiğinde iki çorba kaşığı limon suyu eklenir ve biraz karıştırılır. 3-5 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Sonra kuru cam kavanozlara boşaltılır. Soğuduğunda kavanozların kapakları kapatılarak serin bir yerde muhafaza edilir.

 

31 Eki 2023 - 18:10 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.