Türk Mutfak Kültürünü Korumak Zorundayız, Balıklı Lahmacun Olmaz!

Son dönemde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki turistik mekanlarda aslına aykırı farklı reçeteler ile kamuoyunda tartışma yaratan Türk mutfağına ait yemeklerin satışı zarar verici boyutlara ulaşmıştır.

+2
Haber albümü için resme tıklayın

Türk mutfağının korunması ve gelecek nesillere aktarılması yönünde önemli çalışmalara imza atan Sahan Group Yönetim Kurulu Başkanı Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan Türk mutfağına zarar veren ve yapılışı aslına uygun olmayan reçetelerle gündeme taşınan Türk yemeklerinin sunumunun gerek sektöre gerekse Türk mutfağına ihanet olduğunu ifade etti.

Türk Mutfağının Temellerine Dinamit Koymayın

Son dönemde özellikle hiçbir dayanağı olmayan yemek çeşitlerinin müşteriye sunulmaya başlandığını belirten Öztan özellikle balıklı lahmacun adında çıkan ürünün tamamen reklam odaklı bir hareket olduğunu fakat bunu yapanların Türk mutfağına telafisi olmayan zararlar verdiklerini belirtti.

‘Bizler bu işe ömrümüzü verdik bilgimizi ve birikimimizi nesiller boyunca doğru aktarılması için daha da önemlisi Türk mutfağının dünyanın en zengin mutfağı olduğunu anlatmak için yurt içinde ve yurt dışında ciddi çalışmalar yaptık. Fakat son dönemde bu yapılan çalışmaların tam tersine hiçbir temeli ve dayanağı olmayan aynı zamanda sadece basının ilgisini çekmek ve reklam için neler yapabiliriz mantığının ortaya çıkardığı davranışlar olduğunu görüyoruz” dedi.

Balıktan Lahmacun Olmaz

Lahmacunun kendine has reçetelerinin olduğunu ve Türk mutfağının en önemli öğeleri arasında yer aldığını ifade eden Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan balıklı lahmacun olarak tanıtımı yapılmaya çalışılan ürünün asılsız olduğunu ve balıktan lahmacun olamayacağını ifade ederek “Mesela Balıklı Lahmacun adında bir ürün çıkarmışlar ben bunu asla kabul etmiyorum. Her ürünün temel standartları vardır ve bazı temel standartlar ile oynanıp sırf basının ilgisini çekmek ve gündeme gelmek için kullanılmasına tamamen karşıyım. Bazı temeller ile oynarsanız o temellerin altında kalırsınız Lahmacun dediğimiz ürünümüz bizim mutfağımızın altın çocuklarından bir tanesidir. Bu tarz ürünlerin temeli ile oynanmaz bu çıkarılan ürün olsa olsa balıklı pizzadır veya başka bir isimle satışa sunulur bu ürünün Lahmacun ile ilgisi yoktur” dedi.

Türk Mutfağının Yozlaştırılmasına İzin Vermeyeceğiz

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen ve Türk mutfağının adeta temeline dinamit koyan bu tür tanıtımlar gerek Türk mutfağını gerekse bu mutfağın en önemli yemek çeşitlerinin geleceğe intikalinde önemli sorunlar oluşturacaktır diye açıklamalarına devam eden Tahir Tekin Öztan “Ben bu davranışları son dönemde ünlü olabilmek için insanların yaptığı anlamsız ve saçma hareketlere benzetiyorum. Popülarite için yapılan her anlamsız hareketin ömrü çok kısa olur ki bunu zaten yıllardır görüyoruz. Bu kuralsızlıkların önüne geçmek gerektiğini düşünüyorum her şeyin bir ölçüsü olmalı bu satılan fahiş ürünler içinde geçerli aynı zamanda ürünlerin reçeteleri içinde ölçülü davranmak gerekiyor Dolayısı ile Türk mutfağını yozlaştırmaya götüren her dayanaksız ve temelsiz hareketlere karşıyım. Bu arkadaşlara yaptıkları veya yapacakları kaliteli işler ile gündeme gelmelerini ve bu şekilde Türk mutfağımızın standartlarını daha yükseğe çıkarmalarını tavsiye ediyorum” şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

# devam, son

06 Ağu 2022 - 14:54 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Time Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Time hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Time editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Time değil haberi geçen ajanstır.